- Gledet meg kjempelenge

Skrevet av hestesportmedier.no,  27.09.2023
Artikkelbilde

Jan-Erik Minge tar turen fra Skreia med to hester kommende helg. Den ene er Farddalas, og den andre er toårshingsten Jerkeld Stjernen som er med på Veikle Balders Landsfinale. Akkurat det siste er et høydepunkt for Minge.

- Jeg har gledet meg kjempelenge til dette. Landsfinalen er et utrolig positivt arrangement for travfolket og det blir morsomt å være med igjen. For noen år siden skulle jo Thess Imas være med, men ble syk og måtte strykes. Jeg har dessverre vært litt uheldig med unghestene de siste årene, men i år ser alt bra ut, forteller Minge.
Han går ikke rundt med noen store ambisjoner på sluttresultatet.

- Å vinne er ikke lett, og han blir heller ikke rik på dette. Jeg håper bare Jerkeld Stjernen håndterer det hele fint og vokser på dette. Han er ikke så vant til å være inne på bane og det er også en hest som kan bli varm i toppen, så jeg vil bare han skal få en god opplevelse.

- Hva synes du om at man har et tilbud som Landsfinalen til toåringene?
- Jeg synes det er utrolig bra, selv om det kanskje har dalt litt de siste årene. Det er et veldig godt tilbud og at det går sammen med kåringen gjør at helga blir litt spesiell og attraktiv. Kanskje man kanskje utviklet det til noe enda større også? Kanskje ved å gjøre litt mer showpreget og vist frem kaldblodshesten på andre måter også - kanskje sprangridning med kaldblods eller Kulblik kunne holdt oppvisning med tømmerkjøring med kaldsblodshest? Det er bare noen løse tanker som kanskje kunne bidra til å få enda flere innom, men samtidig må jeg understreke at hele arrangementet er veldig bra som det er, fortsetter han.

Mønstringen overlater han til noen andre.
- Det skal andre få gjøre, selv om jeg har faktisk litt erfaring med mønstring av hest. Jeg var faktisk Østfoldmester i mønstring av hest - men det var når jeg var unggutt. Det var vel på 80-tallet en gang. Sent på 80-tallet, eller kanskje tidligere når jeg tenker meg om. Da ser man at jeg har vært med en stund, småler han.

 - Jerkeld Stjernen skal vises av Sofie Drange, som er hovslager i Stavanger og tidligere elev av meg på hestesenteret. Vi skal trene litt foran Landsfinalen, men hun er veldig flink på disse tingene. Hun tror jeg kommer til å få det til skikkelig bra.
Toåringen etter Ängsborken og Jerkeld Stjerna, toer bak Brenne Rødi i både hoppekriteriet og Oaks som treåring, har allerede vist talent i banen. Tilbake i juni jogget hesten 1.46,1 i mønstringsløp med Andre H Stensen i sulkyen. Minge har tidligere feiret store unghesttriumfer med både Ulsrud Igel og sønnen Gonagas men er litt mer avmålt på om Jerkeld Stjernen

- Det er en hest som vil fremover og liker å trene, så vi gnur på. Jeg har jo fått til unghester noen ganger før, så jeg tenker at nå blir det ikke meg noe mer. Der er uansett ikke lett å få frem en topp unghest i konkurranse med alle de profesjonelle, påpeker han, og understreker at han trener på gamlemåten.

- Jeg kjører etter magefølelse, og ikke verken laktat, puls eller sandgrop. Det er Rocky-metoden, som jeg kaller det. Han sto og bokset på grisekadavre, men hadde da suksess likevel uten noen store midler å lene seg på. For min del handler det om å lese hesten og tilpasse seg deretter. Daa blir ikke hesten en ting, blir noe levende som man setter i sentrum for det man gjør, avslutter Jan-Erik Minge.