- Dette er en drømmehest

Skrevet av Hestesportmedia - Lisa Harkema,  23.11.2023
Artikkelbilde
Makita

Lokale Makita starter i hoppecupen på Biri lørdag. Trener Nina Dahl er spent foran løpet, og ser seg ikke slått på forhånd.
- Det er jo alltid spennende med tillegg. Makita er veldig startrask så jeg forventer vel at hun er tidlig oppe og så blir det opp til Ole Johan [Østre] hva han gjør. Han bestemmer taktikken, forteller hun.
Sist ble det en femteplass på tiåringen, men fem-tallet i raden forteller ikke hele historien. Det er nemlig ei elitehoppe med formen på plass som starter lørdag.

- Opplegget ble jo helt feil. Makita gikk et kanonløp og har tatt løpet veldig bra. Hun har sett fin ut i trening etter det, legger hun til.

I det forrige løpet rundet også hoppa million-milepælen. Til å begynne med var karrieren litt opp og ned, og sykdomsplager voldet henne store problemer for noen år siden. I 2022 og 2023 har imidlertid det meste gått på skinner igjen. I fjor ble Norheim Faksen-dattera halvmillionær, før hun nå altså ble millionær.

- Jeg er overrasket, det skal jeg ikke legge skjul på. At hun skulle bli millionær hadde jeg ikke forventet. Dette er en drømmehest, for hun gjør jo aldri dårlige løp. Av og til blir ikke resultatet som vi ønsker, men da er det sykdom, løpsopplegg eller noe annet som ikke er hennes skyld. Nei, jeg er bare stolt av Makita, fortsetter Dahl.

- Hun har vært stabilt god i fjor og i år. Hva er nøkkelen?
- Det spørsmålet har jeg fått mange ganger, smiler hun, og fortsetter:
- Jeg vet rett og slett ikke. Det har nok mye å si at vi skiftet miljø og tilrettela alt for henne. Hun er jo operert for halsproblemer, og vi har gjort noen skikkelige tiltak på den biten. Nå har hun mye ute og har en luftig og fin stall. Dessuten så trener vi hardt, og så er det også mye lek og moro. Det å bare kose seg er viktig, understreker hun.

Så langt i år har det blitt to seire og totalt seks trippel-plasseringer på ti starter på hoppa som er storesøster til Kinge Svarten og lillesøster til S.T.C.C. Faksa, i sin tur mor til Fakserling. Dahl medgir at hun måtte ta det litt rolig med hoppa en periode.

- Hun startet jo på Solvalla under Elitloppshelga og ble fjerde. Da fikk hun imidletid en kjenning i et kne, noe hun slet med frem til NM. I Sverige ble hun også litt sårbeint, for banen var litt hard. Derfor ble det ikke så mange starter, forklarer hun.

- Hvordan vil du beskrive Makita?
- Ekstremt snill, fornuftig, bare helt super duper og for meg den perfekte hest. Men selv om hun er snill kan hun bli litt hissig og vil ha det litt på sin måte, også, smiler hun avslutningsvis.

https://hestesportmedier.no/